Jedzenie

Aronia przetwory na zimę – przepisy

Aronia to wartościowa roślina o leczniczym działaniu, jej uprawa nie cieszy się jednak dużą popularnością, najprawdopodobniej za sprawą czarnych owoców, które z pewnością nie będą dobrze smakowały na surowo. Warto jednak zainteresować się uprawą owoców aronii, chociażby ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz wartościowe składniki odżywcze, które nasz organizm łatwo przyswaja. Nienadające się do bezpośredniego spożycia owoce będą smakowały naprawdę dobrze w różnego rodzaju przetworach czy nalewkach. Jakie przetwory z aronii sprawdzą się szczególnie dobrze w sezonie zimowym?

Prozdrowotna nalewka z aronii

Przetwory na zimę z aronii, takie jak np. nalewka, wzmacniają nasze naczynia krwionośne i pomagają radzić sobie z nadkwasotą żołądka. Owoce aronii w formie nalewki pomogą osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz wzmocni nasz organizm, oczyszczając go z toksyn. Składniki, których potrzebujemy do przyrządzenia leczniczej nalewki z 1 kg owoców aronii to kilogram cukru, jeden litr czystej wódki 40-60%, pół litra spirytusu, jedna cytryna oraz półtora litra przegotowanej wody. Zebrane przez nas owoce aronii należy wcześniej umyć, oczyścić oraz usunąć zbędne szypułki. Do garnka z wodą przesypujemy kilogram owoców wraz z miąższem wyciśniętym z wcześniej przygotowanej cytryny, owoce gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po przygotowaniu takiego wywaru zestawiamy go z ognia i odstawiamy na bok na czas jednej doby, po to, aby kolejnego dnia ponownie ją zagotować. Po dodaniu cukru i zadbaniu o to, aby w odpowiedni sposób się rozpuścił, do mikstury dodajemy alkohol. Gdy nalewka wystygnie, można swobodnie przelewać ją do mniejszych butelek lub pozostawić w większym baniaku. Lecznicza nalewka będzie gotowa do spożycia dopiero po upływie około sześciu miesięcy.

Dżem z owoców aronii – idealne przetwory na zimę

Przepisy na przetwory z aronii to także smaczne konfitury oraz przetwory. Dżem z owoców aronii świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tostów, deserów czy ciast. Słodki smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowanie zdrowego dżemu nie jest skomplikowane, wystarczy użyć jednego kilograma owoców z aronii, jednego kilograma cukru oraz pół szklanki przegotowanej wody. Po odpowiednim oczyszczeniu owoców i pozbawieniu ich szypułek należy umieścić je w sporym garnku, zalać wodą i osypać wcześniej przygotowanym cukrem. Po zagotowaniu owoce należy trzymać na wolnym ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie garnek należy odstawić na czas jednej doby, a rano ponownie zagotować. Gdy owoce zgęstnieją, gorący dżem należy przełożyć do przygotowanych słoików i szczelnie zamknąć. Po wystygnięciu jest gotowy do spożycia.

Owoce aronii to bogactwo wartościowych witamin, soli mineralnych oraz antyoksydantów. Bogate w smaku przetwory z aronii pomogą nam zbudować odporność organizmu, niezwykle ważną, szczególnie w sezonie zimowym. Wartości odżywcze takich owoców z pewnością są warte wypróbowania.

1 Komentarz

Zostaw komentarz